Afkøling

Sådan udnytter du varmen bedst - og sparer penge.


​Bedre afkøling af dit fjernvarmevand

Forskellen mellem vandets fremløbs- og returløbstemperatur kaldes afkølingen. Desto bedre vi afkøler vores fjernvarmevand, desto bedre bliver den samlede økonomi for vores fjernvarme. Dermed har det også en betydning for fjernvarmeprisen.

Afkølingen i en varmeinstallation svinger op og ned, alt efter hvordan termostatventilerne på radiatorer og varmtvandsbeholderen opfører sig. Din afkøling måles af din måler og kan aflæses i E|Forsyning.

Afkølingen er som regel størst om vinteren, hvor alle har brug for varme. Omvendt er den mindre om sommeren, hvor vi næsten kun bruger fjernvarmen til at få et varmt bad.

Vi bruger et gennemsnit over et år til at beregne den gennemsnitlige afkøling. Hvis afkølingen stiger, falder vores samlede vandbehov, da der er færre liter fjernvarmevand, som skal transporteres rundt.

Hvis afkølingen falder, stiger vores returtemperatur. Det gør, at hele vores produktionssystem bliver værre, at der sker tab i systemet, og at virkningsgraden forringes.

5 gode råd til bedre afkøling

1. RADIATOR

Stil termostaten mellem trin 3 og 4, så sikrer du en behagelig stuetemperatur på 18-21°C. Hver ekstra grad højere rumtemperatur betyder ca. 5 procent større varmeudgift. Stil den ikke lavere end 1 for at frostsikre, og sikre mod skader på bygning og inventar.

Dæk aldrig radiatorer til, og brug dem ikke til at tørre tøj på. Så virker termostaten ikke.

2. GULVVARME

Hvis du har gulvvarme, skal du sikre dig, at det varme vand ikke cirkulerer for hurtigt rundt i din bolig.

Derfor skal du være opmærksom på, at din cirkulationspumpe er indstillet korrekt. Et godt tip er altid at holde øje med pumpen, fordi den kan sætte sig fast, hvis den er slukket i længere tid og lign.

3. BRUGSVAND

Sænk temperaturen på dit varme brugsvand.

En temperatur på max. 50-55 °C i den varme hane er tilstrækkeligt og sikrer minimal kalk dannelse.

4. FOR LILLE RADIATOR

Når radiatoren og termostaten fungerer som de skal, er radiatoren varm i toppen og kold i bunden.

Er din radiator varm i bunden, kan det skyldes, at den er for lille til det pågældende rum.

Du bør da overveje at kontakte din lokale vvs-installatør.

5. FØLG MED

Følg med i dit forbrug i E|Forsyning

       

Hvad koster dårlig afkøling?

Når der skal opkræves motivationstarif gøres det efter den årlige afkøling der har været på anlægget. Hvis din afkøling er under 25 grader i gennemsnit om året, udløser det en merbetaling, på 1% pr. grad manglende afkøling. Afregningen finder sted i forbindelse med årsopgørelsen.

Kontakt afkoeling@svendborgfjernvarme.dk, hvis du har spørgsmål til din afkøling.

Se også på Svendborg Kommunes hjemmeside og læs mere om energitjek https://www.svendborg.dk/borger/byg-og-bo/energioptimering-af-din-bolig